måndag 18 februari 2008

Belarus

Det känns mer och mer som att jag kommer åka till Vitryssland i vår. Hoppas bara att jag blir sponsrad. Blev igår rörd över det hånade ögonblicket när Salo nickade in självmålet mot Vitryssland i OS 2002. Det var en vacker gest. Belarus var värda det. Vi talar om en befolkning som är förbjuden att tala sitt eget språk och blygsamt protesterar med orden: Leve Vitryssland. Några hundra mil sydost finns verkligheten. Den bistra karga verkligheten. Tack Världen!

3 kommentarer:

Anonym sa...

belarus heter bélarus på ryska med. nu vet du det!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anton Alexis sa...

Ska man vara petnoga så heter det typ Bélarussi på vitryska, men det är över huvud rätt onödigt att diskutera hur vi skriver slaviska språk med det latinska alfabetet. Därav sskärmytslingar som debatten om den ryske hockeystjärnan Sergei Fedorov. Vi skriver Fedorov, medan det på ryska uttalas Fjodorov. Hur som haver: Alltid kul med en kommentar även om det bara är en rättelse.

För övrigt visste jag redan att det hette Bélarus på ryska. Rätt naturligt eftersom 90% av befolkningen i vitryssland har ryska som modersmål officiellt. Vitrysslands allra största idrottsliga personlighet torde för tillfället vara den kvickfotade och irrationella kortpassningsspelande Arsenalspelaren Alexander Hleb. Tillsammans med defensive maestron Flamini, unge geniet/tvåvägspelaren Fabregas och kantspringande ivorianen Eboué bildar Hleb ett av de vackrast spelande mittfälten i världshistorien(Skadade tjeckiske gulleponken Tomas Rosicky brukar vara med och leka i vanliga fall).