lördag 12 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 21

Hit the switch - Bright eyes

Sångaren i Bright Eyes, Conor Oberst, slutade vid ungefär 26 års ålder att dricka alkohol. Då gjorde han albumet "Cassadaga" som inte låter alls så bra som hans två tidigare gudomliga album från 2005, som jag ska tala mig varm om längre fram i den här texten. Trots detta var väl "Four winds", "Middleman" och "Hot knives" ganska hyggliga försök att hålla ångan uppe.

Conor har innan det hunnit med att skriva både en, två och säkert över trettio låtar som handlar om fenomenet att gå ut på en fest och tycka att allt blir bättre och bättre, livet blir meningsfullt, tjejerna märker dig, eller hatar dig, sak samma, allt förändras, och sen går solen upp, du vaknar och allt är skit.

I mina ögon gör Conor (Det är ett band, men han skriver alla texterna och den enda som i övrigt varit med är mentorn, den över tio år äldre musikern Mike Mogis) detta bäst i låten Hit the switch från albumet "Digital ash in a digital urn" från 2005. Samma år släpptes albumet "I'm wide awake it's morning", ett något mer akustiskt album som håller precis lika bra klass och har låtarna "Lua", "Poison oak" och "We are nowhere and it's now" som alla är fullkomligt fenomenala sånger.

En del har svårt för Conors speciella röst som är vacker om ändå inte en sångfågels. Den är väldigt indie och överhuvud är väl Bright eyes ingen musik för genomlyckliga själar. Den andas ångest men även, och det är viktigt, hopp.

Conor Oberst är i mina ögon och öron min generations största lyriska geni. Han är vår Arthur Rimbaud, Dan Andersson eller om du så vill Bob Dylan.

Avslutningen går inte av för hackor:
"im thinking of quitting drinkin again
i know ive said that a couple of times
and im always changing my mind
well i guess i am
but theres this burn in my stomach
and theres this pain in my side
and when i kneel at the toilet
and the mornings clean light
pours in through the window
sometimes i pray i dont die
im a goddamn hypocrite

but then night rolls around and it all starts makin sense
there is no right way or wrong way, you just have to live
and so i do what i do, and at least i exist
what could mean more than this?
what would mean more, mean more?"

En intensiv live-version: Hit the switch, live, Chicago 2007

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=flQ8XJDIFGc. Lyssna på den några gånger så lovar jag att den kommer att hamna på din top 26-lista! Kramar, Louise