torsdag 31 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: plats 14



Lover, you should've come over - Jeff Buckley

"It's never over, my kingdom for a kiss upon her shoulder
it's never over, all my riches for her smile when I slept so soft against her
it's never over, all my blood for the sweetness of her laughter
it's never over, she's the tear that hangs inside my soul for ever
maybe I'm just too young to keep good love from going wrong..."

När Jeff Buckley drunknade 30 år gammal 1997 i Wolf river i Memphis lämnade en av världens vackraste och renaste röster vår jord. Som tur är finns den förevigad på en mängd inspelningar av högsta kvalité.

Jeff var son till jazz/rockmusikern Tim Buckley, som också han dog i trettioårsåldern. Båda tillhör några av de mest hyllade amerikanska musikerna genom tiderna.

Sätt dig ett mörkt rum, tänd några ljus och höj volymen. Det spelar ingen roll om du lyssnar på live-versionen eller originalet. Jeff Buckley är med dig.

onsdag 30 juli 2008

Ljusvattnets Henry

Han skjuter ju så hårt, är snabb, passningsskicklig och ödmjuk... Varför spelar han inte i landslaget?

Se filmen om Ljusvattnets Henry som slog till igen i dagarna.

Tyvärr framgår inte riktigt (på grund av rättigheter) vilken bössa han har men se skottet omkring 2.49 så förstår du.

Är jag normal?

Ibland tycker jag att alla glada, trevliga människor är vackra. Oavsett ålder eller läggning. Är jag normal? I en nivea-slitz-damernas värld-värld känner jag mig ibland utanför. Men när vår medelålders redigerare skrattar hjärtligt åt att jag och rullstolsbundna Eva råkar riva sönder framsidan ett nummer av "Det händer på Öland" precis efter att jag sagt att bilden på ettan var väldigt vacker glömmer jag bort att vara utanför. Jag är med.

I nästa inlägg lovar jag att inte vara djup.

tisdag 29 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: plats 15

Sad professor - R.E.M

I en intervju från år 2001 sa Thom Yorke "It's like the R.E.M-song, Sad professor, I hate where I wound up" och där lades grunden till storheten i den här sången. När sen ekvilibristen Kalle Brage visade sig vara ett stort R.E.M-fan, sträckte sig mitt intresse för bandet plötsligt längre än till "Automatic for the people" och den undersköna gissningstävlingen när jag och Hasse lirade samtliga låtar på random och försökte gissa rätt skiva (oftast blev det helt fel), vi sa nästan jämnt "fables of the reconstruction" eller "Murmur" för det var de coolaste titlarna.

I hate where I wound up betyder ungefär jag hatar var jag hamnar till slut.

Så jävla bra.

"Late afternoon, the house is hot.
I started, I jumped up.
Everyone hates a bore.
Everybody hates a drunk.
Everyone hates a sad professor.
I hate where I wound up.
I hate where I wound up."

"Om man sä"

Haha. Så jävla roliga killar igår. Olov, Martin "Nazim" "Stjärtin", Joel, David, Rasmus... och Lovis med musiken... om man sä...

Öland när det är som allra bäst. Partytält, nattbad och den fetaste omgången nostalgitrippslekar någonsin. Om man sä...

Till och med "100" var där...

måndag 28 juli 2008

TRÖTT!

Jag har vant mig att lägga på ett leende sätt och minns inte hur jag brukade vara.

Igår satt vi(jag och sju typ artonåringar) på ett café vid solnedgången och drack några öl och lyssnade på ascool lounge-musik. När de övertrevliga värdarna bommade igen och lämnade oss med värmelyktor lyssnade vi på Svenska Akademien istället. Det var också nice. En del av ungdomarna badade mitt i natten. Jag kände mig gammal men blev yngre efter varje öl. Trodde jag.

Visste ni att kalk gör vattnet hårt? Eller att de svarta partiklarna i vattnet är mangan och ofarligt? Det har jag lärt mig idag. Jag lever ett svettigt liv i bilen. Jag vill ha mat. Jag vill ha picknick.

Jag har inget att oja mig över egentligen. Jag skriver menlösa artiklar och börjar bli lite trött på det bara. Går nog på Johan Glans på Lördag. Gratis är det ju om man "jobbar". Vill skratta lite mer. Usch vad trött jag här. Och så fort jag skriver så här så tänker jag på alla som säger att en blogg inte ska vara en dagbok. Att det är fel att skriva vad man tänker. Jag tänker inte. Inte alls verkar det som. Jag bryr mig inte riktigt heller...

Nu ringer jag Dennis the Menace och frågar om han vill med till stranden. Det är det enda rätta.

lördag 26 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: plats 16

Fix You - Coldplay

För att den handlar om ditt liv, om mitt liv, och för att den där lilla "Flying without wings-stunden" alltid inträffar precis när trummisen petar igång pinnarna och Chris Martin hoppar till med en skum jävla ljus-boll i handen och för att:

"Tears stream down on your face, when you lose something you can not replace, tears stream down on your face, I promise you I will learn from the mistakes"

"Lights will guide you home, and ignite your bones, and I will try to fix you..."

Den bästa sommarprataren hittills


Måns är inte bara snygg. Han är empatisk och en riktigt fin människa också.

Precis när jag som bäst behöver det börjar p1:s sommarprat på radio. Jag sitter i bilen och har en lång resa hem från södra Öland upp till Borgholm. Måns Zelmerlöv är sommarpratare och något oväntat har han ett spontant djup och berättar om sin bortskämda uppväxt, sin blyghet, sitt behov av att utvecklas och lite allt möjligt, men han gör det på ett härligt vis och på en raksträcka strax norr om Grönhögen lirar han Fix You med Coldplay och möblerar om lite på min lista. Jag skriker ut "Lights will guide you home" och trampar plattan i botten. Så jävla bra du var Måns. Så jävla bra.

Sorgligt

Att mumriken inte kunde ta hand om trollet. För varje dag känns det faktiskt lite sorgligare.

fredag 25 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: plats 17

Lithium - Nirvana

"I like it - I’m not gonna crack
I miss you - I’m not gonna crack
I love you - I’m not gonna crack
I kill you - I’m not gonna crack"

No further comments.

tisdag 22 juli 2008

Årets bild


Lyckades inte komma i på i tid att det var ett fototillfälle för jag satt och gapade så att hakan slog i knäna. Norra Ölands snyggaste tjej gick förbi med en kille som såg ut som han som spottar snus och sysslar med inavel i simpsons. Jag VET att dom är tillsammans för de kelade med varandra som ett nyförlovat par när de gick förbi. Killen var ett kobent benrangel med för stor vit t-tröja, säckiga DDR-jeans och såna där platåkängor som man hatade redan i åttan (De finns väl till för att man inte ska sjunka ner i kodyngan när man bor på landet) och hade den schletnaste kepsen sen min NY-keps återfanns 1999 solblekt och urtvättad i en garderob vid en flytt. Men nu åter till det overkliga: BREDVID påsen med skridskor gick alltså en blekt blondin som såg ut som en vitrysk prinsessa (Det kan låta märkligt, men världens vackraste tjejer kommer från Ukraina och Vitryssland) med den skillnaden att hon faktiskt hade både kött på benen och en skön solbränna. Jag krängde i bilen, jag slog armbågarna i sidan, jag kunde inte komma ut, men mitt i allt fipplade jag fram systemkameran, zoomade in, och knäppte den här bilden. Att den är suddig och något photshoppad beror på att jag hade vissa mentala bekymmer medan den togs. Efter omständigheterna är den fan värld årets bild-priset.

Top 26 låtar som handlar om ALLT: plats 18

I believe in you - Bob Dylan

1979 började många ge upp förmågan om Bob Dylans förmåga att skriva lika fantastiska låtar som under den senaste gyllene perioden 1975-76 med "Basement tapes", "Desire" och magnifika "Blood on the tracks". Bara några år sedan släpptes 1979 albumet "Slow train" som frälste stora delar av det kristna europa och är tidernas mest sålda "kristna" album. Jag tror inte att Bob Dylan kommer till Frizon-festivalen i Örebro men jag tror att det här är de texterna jag skulle citera om jag var troende kristen. Nu är jag inte det, men tycker ändå att den här låten och "Precious angel" från samma album tillhör Dylans bästa. Och det är inget dåligt betyg.

Hittade detta album i morsans hög med musikhistoria på LP och det känns som jag drack vin i salongen och skrev poem till de taktfasta tonerna av Mark Knopflers gitarr. Eller så satt jag bara på sängkanten och njöt.

Rösten är gnälligare och uppriktigare än någonsin.

"They show me to the door,
They say don't come back no more
'Cause I don't be like they'd like me to,
And I walk out on my own
A thousand miles from home
But I don't feel alone
'Cause I believe in you.

I believe in you even through the tears and the laughter,
I believe in you even though we be apart.
I believe in you even on the morning after.
Oh, when the dawn is nearing
Oh, when the night is disappearing
Oh, this feeling is still here in my heart."

måndag 21 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: plats 19

Karenina - Thåström

Jag skulle kunna berätta om gången jag slog på Z-tv 2003 och hörde Släpp aldrig in dom här på Hornsgatan i Stockholm. Eller när brorsan skickade det där hårda Thåströmsalbumet med "Det är en vacker död stad", som jag avgudade när jag var sjutton år. Eller varför inte den där festen hos någon smal tjej som hette Elin på Skönbergagatan där jag hörde "Var är vargen?" för första gången, och pajade partyt med att lyssna den på repeat 10 gånger innan jag var nöjd. Det finns något just repetitivt med Thåström som är fängslande.

Vackrast blir det på "Karenina" från 1989. Skivan köpte jag av en slump, utan konvolut för 20 kronor på en begagnad skivaffär. Samtidigt som jag köpte prince trippelalbum Emancipation för 50 kronor...

"Jag förstod aldrig orden som du sa
Aldrig varför vi två var ett par
Så medan jag väntar på ett svar
Ska jag kyssa ditt hjärta i kras
Här på mitt golv bland skärvor o glas
För jag har inga mirakel
Att lova nån i natt

Karenina
Karenina
Karenina

Mitt pussel blev aldrig klart
Jag ser ditt hjärta brinner klart
Som en cigarett i mitt askfat
(Som nåt man aldrig får ha kvar)

torsdag 17 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 20

Magiskt men tragiskt - Håkan Hellström

"Varför är vi inte fler, det är bara du som ler, det måste va nåt fel på er,
för ingenting är logiskt, för att ingenting är magiskt, och det är så tragiskt, så jag springer tillbaks till dig."

År 2000 kom den mest hjärtskärande och energiska plattan i svensk historia. Det var Håkan Hellströms debutplatta.

tisdag 15 juli 2008

Läs min intervju med Leona Lewis!


När postiljonen igår hörde "Better in time" på Borgholms IP tillsammans med Dennis "the Menace" blev han i ett knäsvagt ögonblick övertygad om att den skulle in på top 26-listan över låtar som handlar om ALLT. Han skrek sitt hyllningsskrik "Fucking amazing!" så högt att Kronprinsessan förmodligen satte mineralvattnet i fel strupe.

Gällande top 26 så föll det hela emellertid på att textraden "Thought I couldn’t live without you
It’s gonna hurt when it heals too" inte var "Thought I couldn’t live without you
It’s gonna hurt well it heals too"... Fråga mig inte varför men det kändes mer zen...

Hennes röst är sjukligt bra och jag gillar faktiskt "Better in time". Säkert för att jag inte har tv, aldrig lyssnar på radio och har suttit ensam med den korkskruvslockiga sångfågeln och myspratat i ett konferensrum på ett gästgiveri.

Artikeln finns här: Der Briefträger und Leona Lewis

måndag 14 juli 2008

Min egen bild av Ninjamannen


En man som strukit omkring i Borgholm har blivit förstasidesstoff i kvällstidningarna både i Sverige och i utlandet. Han har nämligen sagt att han inte gillar prinsessan Vickan. Idag greps han och var mycket riktigt en ninja. Han verkade halvt harmlös och lite som en galen flasher men det visade sig att killen hade en 80 centimeters machete i packningen. Här är en bild jag tagit själv en kvart innan gripandet. Är lite besviken att jag missade att fota när han blev gripen. Janne har sålt femsiffrigt för sina bilder. Jag, däremot, är nästan pank.

Dagens korta samtal med Susanna Kallur


-Ursäkta, Susanna, är det okej om jag tar några bilder?
Susanna: Vilken tidning kommer du ifrån?
-Ölandsbladet.
Susanna: - Ja, då är det okej.


Ibland är det positivt att komma från en liten tidning som inte så många läser.

lördag 12 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 21

Hit the switch - Bright eyes

Sångaren i Bright Eyes, Conor Oberst, slutade vid ungefär 26 års ålder att dricka alkohol. Då gjorde han albumet "Cassadaga" som inte låter alls så bra som hans två tidigare gudomliga album från 2005, som jag ska tala mig varm om längre fram i den här texten. Trots detta var väl "Four winds", "Middleman" och "Hot knives" ganska hyggliga försök att hålla ångan uppe.

Conor har innan det hunnit med att skriva både en, två och säkert över trettio låtar som handlar om fenomenet att gå ut på en fest och tycka att allt blir bättre och bättre, livet blir meningsfullt, tjejerna märker dig, eller hatar dig, sak samma, allt förändras, och sen går solen upp, du vaknar och allt är skit.

I mina ögon gör Conor (Det är ett band, men han skriver alla texterna och den enda som i övrigt varit med är mentorn, den över tio år äldre musikern Mike Mogis) detta bäst i låten Hit the switch från albumet "Digital ash in a digital urn" från 2005. Samma år släpptes albumet "I'm wide awake it's morning", ett något mer akustiskt album som håller precis lika bra klass och har låtarna "Lua", "Poison oak" och "We are nowhere and it's now" som alla är fullkomligt fenomenala sånger.

En del har svårt för Conors speciella röst som är vacker om ändå inte en sångfågels. Den är väldigt indie och överhuvud är väl Bright eyes ingen musik för genomlyckliga själar. Den andas ångest men även, och det är viktigt, hopp.

Conor Oberst är i mina ögon och öron min generations största lyriska geni. Han är vår Arthur Rimbaud, Dan Andersson eller om du så vill Bob Dylan.

Avslutningen går inte av för hackor:
"im thinking of quitting drinkin again
i know ive said that a couple of times
and im always changing my mind
well i guess i am
but theres this burn in my stomach
and theres this pain in my side
and when i kneel at the toilet
and the mornings clean light
pours in through the window
sometimes i pray i dont die
im a goddamn hypocrite

but then night rolls around and it all starts makin sense
there is no right way or wrong way, you just have to live
and so i do what i do, and at least i exist
what could mean more than this?
what would mean more, mean more?"

En intensiv live-version: Hit the switch, live, Chicago 2007

fredag 11 juli 2008

Jag försöker jobba men jag hakar upp mig på den här meningen i ett mail till redaktionen:

"vi är ett mandolinorkester som ska uppträda i Algutsrum kyrka på tisdag kl. 20. fri entré."

Inte ens kräket Schulman mår bra



Alex Schulman, som byggde mycket av sin karriär på att snacka skit om folk, får sig här en liten känga själv.

Den spenslige Schulman och hans kollega Pontus Gårdinger kom ut från en stripklubb i Salzburg natten till den 13 juni när jag och min kompis satt i en gränd och pratade strunt med tre österrikare. Gårdinger undrade "Var festen var?" och spanade in våra två tjejkompisar. Alex Schulman pratade i telefon en stund innan deras skånska kamrat kom med den briljanta idén "Niu giår vi eu röiker feit" och de två lyckade kändisarna släntrade iväg tillsammans med skåningen.

torsdag 10 juli 2008

Ett axplock av bilder för att minnas Österrikeresan. del 1: Fenomen


Hans. Det fysiska fenomenet.


Hans. Det psykiska fenomenet.


Uttern och Yngve Ek på torget i Prag. Blågula kläd- och funderingsfenomen.

onsdag 9 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 22

Solens gåta - Tomas Di Leva

Jag har alltid varit fascinerad av Tomas Di Leva. När andra sett honom som en rolig filur eller en falsksjungande idiot har jag alltid betraktat honom som ett av få levande helgon i den här ironiska och självförlöjligande världen. Så orädd för att vara annorlunda, så orädd för att älska ALLTING. Och de som hatar honom kan ju fortsätta, han svarar med att ÄLSKA tillbaks. Cool kille.

Det här är verkligen en låt som handlar om ALLT. Precis som när man som tioåring låg sömnlös för att man funderade på hur stort universum är och vad man själv fyller för funktion. Det här är ju en rätt briljant förklaring:
"Vi är solens gåta, en explosion utav hemlös kärlek"

Har fortfarande en stark minnesbild av att jag lyssnade på den här låten hösten 1999 när jag cyklade genom Hageby efter att ha tittat på soluppgången. Jag var 15 år, gick på ytliga Kungsgårdsskolan, lyssnade på Di Leva och hade en bandspelarfreestyle. Vilken märklig tid.

Man kan ju skratta åt hur rolig han ser ut i den här videon, men shit, det är ju något magisk med den här killen: Solens gåta -Live (Förmodligen någon gång i början av nittio-talet. Albumet Noll kom 1991)

tisdag 8 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 23

High life - Counting crows

Har varit inne på allmusic.com rätt mycket genom åren för att uppdatera mig om ifall vissa band släppt eller ska släppa nytt material. Ett av dom banden är det pretentiösa amerikanska post-grunge-rock-pop-bandet Counting Crows. Nu visar det sig plötsligt, för en mindre uppdaterad kille utan egen dator, att bandet släppte ett album 25 mars i år. Tur att man hänger med.

Jag fastnade för dom när jag lånade en skiva av en tjej-kompis för ett antal år sedan. Det tog ett tag att lyssna in mig på den väldigt amerikanska musiken och det väldigt mellanamerikanska uttalet. Men sen älskade jag det. Jag gillar framför allt de första skivorna, "August and everything after" och "Recovering the satellites". Men på den tredje skivan, "this desert life", finns en av mina absoluta favoritlåtar, "high life".

Många beskyller nog, med all rätt, Counting Crows för att vara tjatiga, pretentiösa och precis som många duktiga band, en smula bajsnödiga. Det ligger nog lite i det, jag får lätt huvudvärk av flera av de smöriga låtarna med tolvsträngade gitarrer på den tills i våras senaste skivan "Hard candy". Men i låtar som "Round here", "Recovering the satellites" och den jag nämner här, "High Life" är dom som bäst. Adam Duritz ylande stämma får gärna tonsätta minnet av förlorad kärlek en tid framöver.


Låten är med här mycket på grund av att musiken gör mig glad och peppad trots att det här, precis som det mesta av min musik, är väldigt melankoliskt orienterad singer-songwriter-smörja.

Både text och låtmässigt är den här övergången bäst:

"Cause there's a night life
just falling down on me
I just feel like a change
Beneath the sun in the
summer a sea of flowers
Won't bloom without the rain
But oh this desert life
This high life
Here at the dying end of the day
I wasn't made for the scene, baby
But I was made in this scene, baby
It's just my way"


Här är en lite märklig länk till låten på Youtube. Ja, du behöver ju inte se videon...: High Life

måndag 7 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 24

On our own - September Malevolence

Göteborgsbandet September Malevolence är inte så känt hos gemene man, men det hindrar dem inte för att kliva in på en hedervärd 24:e plats med dunkelt avskalade låten "On our own". Deras musik är till största delen instrumental men i vissa partier brukar stämningsfull och spröd sång förstärka de två huvudkänslorna melankolisk sorg och melankolisk eufori som framförallt "On our own" växlar mellan.

För mig beskriver musiken en lycklig tid i mitt liv. En trygg och lugn tid i en varm lägenhet som var mitt hem för en tid.

Lyssna: September Malevolence MySpace-sida

och scrolla ner till On our own i playlisten.

lördag 5 juli 2008

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 25:e plats

Nånting måste gå sönder - Eldkvarn
Många beskyller Eldkvarn för att skriva banala texter och stundtals nödrimma men när det sista spåret på skivan "Lyckliga tider" hittade Plura Jonsson förmodligen en port till samma poetiska geni-zon som Bob Dylan vistades i omkring 1975. "Most of the time"-vibbar a la 1989 i och för sig, när Plura släpper ut demonerna i den här vansinnigt vackra sången.

Jag hörde den första gången på Plura och brorsans Carlas konsert på Öland för bara 3 dagar sedan. MEN det var precis som Plura pratade om när han berättade hur han visste att han skrivit en riktigt bra låt. "När håret reser sig på armarna, då är det bra". Håret reste sig över hela kroppen när Plura lirade "Nånting måste gå sönder". Ingen annan låt av Eldkvarn har dock varit i närheten.

Ett smakprov på texten:

"Nånting måste gå sönder, för att himlen ska va' blå.
Nånting inom oss som vi burit på.
Något ska falla, för att ett hjärta ska slå.
Något som stått så länge.
Någon som måste gå.

Nånting måste gå sönder, nånting inom mig gå isär.
Det finns inga under, ingen går hel ur det här."


Lyssna på Tomas Andersson Wij och Plura när de uppträdde med låten i tv8:s Studio Virtanen i höstas: Nånting måste gå sönder

Top 26 låtar som handlar om ALLT: 26:e plats

Fidelity - Regina Spector

Motivering:


Jag gillar musik som berör. Det gör den här.

Texten, den cleana musiken och Reginas spröda röst gör att det inte spelar någon roll att låten i princip spelades nonstop på radio i nästan ett års tid. Under den här perioden jobbade jag på elektronikföretaget OnOff:s lager nästan dagligen, det måste varit ganska exakt två år sedan, och jag stannade alltid trucken en stund när jag hörde sången och njöt av den fantastiska sången.

Bara inledningsmeningen "I never loved nobody fully, always one foot on the ground" är fullkomligt fantastisk.

En liten tripp till huvudstaden.

Nog är det fint här, vid allt vatten. Tog en promenad i solen igår och åt lite glass, drack lite söt skumpa och lyssnade på lugna favoriter eftersom cd-spelaren vekrar vara trasig. Trevligt på söder. Kebabställen, caféer och gallerier överallt. Lärde mig lite gator och geografi igår. Det är alltid trevligt. Det finns ju lite mer att lära här än i säg Motala eller för den delen Linköping.

Dagboksaktigt kanske. Borde dra igång en lista, ja det gör jag... En högst temporär lista, men ändock, här kommer den: Top 26 bästa låtar genom tiderna!

torsdag 3 juli 2008

En halfinsk melankolikers sorgestrofer om att det är så få som vet vad mumintrollet egentligen var


Det var ingen film eller teve-serie

det var en samling böcker

och serieböcker i det skönaste formatet, avlångt på bredden liksom.

Mumin beskrev allt.

Där fanns karaktärer som Tooticki och Snusmumriken, ensamma vandrare som besatt all världens kunskap och rökte pipa, tände eldar men samtidigt satt inne på visdomens tystnad. Inga överord.

Kometen kommer, vem kan trösta knyttet?, Muminpappans memoarer, listan kan göras lång på oumbärliga melankoliska böcker av Tove Jansson. Jag är övertygad om att Virginia Woolf var en inspirationskälla. Någon som läst "To the lighthouse" kanske förstår.

Just det där att förstå allas personliga tankar och utgångspunkt.

Men vi läser inte böcker om troll längre. Inte serier. Vi vill ha våld och action. Nesser, Lapidus och CounterStrike.

När jag var liten hade jag en kompis vars familj byggde muminhus i snö på vintrarna. Jag slutade umgås med honom när han blev för besatt av rollspel och tennsoldater. Jag var mer för fotboll och blå mumintroll.

Alla är vi olika.

Nu ska jag intervjua Plura.
Kanske.

onsdag 2 juli 2008

Ich habe bei dem Schloss fotografieren!

Jag har varit på slottet! Det var rätt coolt att stå där, framför den glassiga pation i pressfållan och knäppa bilder på kungligheter. Jag är inte för kungen men han har en viss pondus med sina hjärtliga skämt och sin goda hållning.

Äntligen ett pressmeddelande i min smak!

2 juli 2008
En annorlunda pubrunda i Åbo


"Åbo är känt för sina annorlunda pubar och i år kan ölentusiaster uppleva
stadens kulturella restaurang- och pubutbud genom ”Ölvännens studieresa”.
Denna pubrunda börjar på bryggerirestaurangen Skolan, fortsätter därefter
till de gamla pubarna Old Bank och Nya Apoteket och avslutningsvis görs ett
besök på krogen Toaletten.

Finlands äldsta stad Åbo har blivit utnämnd till Europas kulturhuvudstad
2011 på grund av sitt stora utbud av kulturella sevärdheter. I centrala Åbo
är själva restaurang- och pubbesöken en kulturell upplevelse i sig vilket
man kan ta del av genom pubrundan ”Ölvännernas studieresa”.

Pubrundan börjar i Skolan som ligger mitt i centrum. Skolbyggnaden är en
gammal läroanstalt för svensktalande flickor från 1880, som 1998 byggdes om
till ett brygghus. Idag är Skolan Finlands största bryggerirestaurang och
producerar varje år 170 000 liter öl med namn som Lärare, Lektor och
Magister. Ölen kan köpas med hem eller njutas i de gamla skolsalarna som nu
utgör brygghusets restaurangdel. Rundan fortsätter till Old Bank, en
kulturell sevärdhet och en av de mest populära mötesplatserna i Åbo. I det
gamla huset finns en banklokal i engelsk stil, med upp mot 150 olika
ölsorter och 30 slags Single Malt Whiskys.

Rundan går också förbi puben, Nya Apoteket. Här säljs inte längre medicin
utan nu är det öl, whisky och cider som finns bakom den gamla
apotekardisken. Turen avslutas på en av Åbos mest udda pubar, Toaletten, som
mellan 1933 och 1997 var en offentlig toalett. Toaletten är nu en hemtrevlig
krog och ett av Åbos mer humoristiska inslag inom restaurangbranschen.
Byggnadens funkisstil har bevarats, men interiören har dock bytts ut. Här
kan besökare ta del av liveuppträdanden under helgerna.

tisdag 1 juli 2008

Sony BMG börjar höra av sig

Det är ju skönt att man fått in en fot. Jag menar, det är inte varje dag som Jael hör av sig från BMG och gör klartecken för en intervju med en 23-årig världsartist. Nice. Jag tycker faktikst att Leona Lewis har en grym sångröst. Jag hörde henne live en gång och hon är en av få snygga popprinsessor som verkligen sjunger riktigt bra.

På torsdag kanske jag får en pratstund med Plura, hjälten från Norrköping. Har inte lyssnat sönder Eldkvarn direkt, men dom har ju blivit väldans uppskattade på senare år och jag gillar den mörka poesin på död stjärna som jag kom över efter att min mor köpt skivan.

Nyss kommer redaktionschefen och visar att hans nyhet om att Ernst gör om väderkvarnar(kulturarv) till sommarhus blivit toppnyhet i Aftonbladet. Roligt. När han visade mig grejen igår och sa att det kunde bli stort var jag tveksam. Men han har ju näsa för det där. Coolt.

Annars är jag lite slapp idag. Ska träffa kungen i eftermiddag. Han bor ju här på sommaren. Han ska dela ut något pris idag. Hoppas han är lika fin i håret som på teve och på mynten.